در این مقاله خیلی ساده توضیح میدهیم که استیبل کوین چیست و چطور قیمت آن همیشه ثابت میماند. در پایان هم انواع استیبل کوینها را با ارائه مثال بررسی میکنیم.
استیبل کوین چیست؟
ارز دیجیتال باثبات یا استیبل کوین یک نوع کریپتوکارنسی است که نوسان قیمت رمزارزها را ندارد. این نوع از ارزهای دیجیتال راهکاری ساده و امن برای انجام تراکنشهای مالی هستند. ارزش استیبل کوین به یک دارایی یا کالای پایدار وابسته است و ارزش ای کوین همواره به پشتوانه آن گره خورده است.
استیبل کوینها چگونه کار میکند؟
بیشتر استیبل کوینها از ارزهای فیات در بیشتر موارد دلار آمریکا به عنوان پشتوانه استفاده میکنند. معمولا کوینها با ضریب ۱: ۱ نسبت به دلار عرضه میشود. نوسان شدید قیمت در دیگر رمز ارزها استفاده از آنها را برای خرید روزانه را سخت میکند. در مقابل قیمت استیبل کوینها با ثبات است و یک یا دو درصد نسبت قیمت ارز فیات وابسته به آن اختلاف دارد.
اگرچه که بیشتر استیبل کوینها به دلار آمریکا وابسته هستند، اما برخی از روشهای دیگری استفاده میکنند. در حقیقت از هر ارز فیات میتوان به عنوان پشتوانهای برای رمز ارزهای باثبات استفاده کرد. این ارزهای دیجیتال میتوانند به قیمت کالا یا هر شاخص مالی دیگری وابسته باشند. در تمامی این مدلها، هدف استیبل کوینها یکسان است. ایجاد یک ارز دیجیتال با مزایای رمز ارزهایی مانند بیت کوین که تحت تاثیر نوسانات شدید قیمت قرار نمیگیرند.

تصویر تفاوت استیبل کوین و ارزهای دیجیتال مطرح بازار
انواع استیبل کوینها
استیبل کوینها بر اساس نحوه عملکردشان به ۵ دسته کلی تقسیم میشوند. برخی از آنها از ارزهای فیات بهعنوان پشتوانه استفاده میکنند؛ پشتوانه برخی از آنها داراییهایی مانند طلاست؛ ثبات قیمت برخی از آنها به پشتوانه ارزهای دیجیتال دیگر تأمین میشود و برخی از آنها از الگوریتمهایی خاص برای حفظ ثبات قیمت استفاده میکنند. برخی از استیبل کوینها مانند توکنهای رپد (Wrapped tokens) هم اساساً قیمت ثابتی ندارند و قیمت آنها وابسته به ارز دیجیتال پشتوانه آنها (مانند بیت کوین یا اتر) است.
استیبل کوین با پشتوانه ارز فیات
این دسته از استیبل کوینها، ارزشی معادل ارزهای فیات رایج مثل دلار و یورو دارند و برای اینکه ارزش توکنهای شبکه معادل ارزهای فیات باشد، شرکتهای سازنده موظف هستند مقدار معادل توکنهای ایجاد شده را در بانکها و موسسات معتبر قفل کنند. بدین ترتیب، هر توکنی که شرکت به افراد مختلف میفروشد قابل بازخرید است و همین مساله امنیت سرمایهگذاری در این استیبلکوینها را نشان میدهد.در لیست زیر چند نمونه از ارزهای با ثبات با پشتوانه فیات را معرفی میکنیم.
تتر (USDT) با ارزش بازار ۶۲.۲ میلیارد دلاری، با اختلاف زیاد بزرگترین استیبل کوین با پشتوانه فیات محسوب میشود. دیگر استیبل کوینهای برجسته از جمله یواسدیکوین (USDC) متعلق به شرکتهای سیرکل (Circle) و کوین بیس با ۲۳ میلیارد دلار، بایننس یواسدی (BUSD) با ۹.۶ میلیارد دلار و دای (DAI) با ۴.۸ میلیارد دلار در ردههای بعدی قرار میگیرند.
استیبل کوین با پشتوانه دارایی
اگرچه استفاده از استیبل کوینهای با پشتوانه ارز فیات، ترید و معاملهگری در بازار ارزهای دیجیتال را بسیار سادهتر کرده است اما، ارزش ارزهای فیات نیز در برابر داراییهای فیزیکی مثل طلا متغیر است. به عبارتی، استفاده از استیبل کوینها برای حفظ ارزش دارایی ممکن است کارساز نباشد. برای حل این مساله، استیبل کوینهای با پشتوانه دارایی ایجاد شدهاند تا افراد بتوانند خرید و فروش داراییهای مختلف را به راحتی با استفاده از توکنهای ارز دیجیتال انجام دهند.
یکی از نمونههای مشهور استیبل کوین با پشتوانه دارایی، تتر گلد (XAUT) است که از سوی شرکت تتر عرضه شده است. هر واحد تتر گلد برابر با یک اونس طلای لندن است.
از نمونههای دیگر استیبل کوینهای با پشتوانه دارایی میتوان به پکس گلد (Pax Gold) و دیجیکس گلد (Digix Gold) اشاره کرد. پکس گلد یک توکن ERC۲۰ است که چارلز کاسکاریلا (Charles Cascarilla)، مدیرعامل پکسوس آن را ایجاد کرده است. این توکن با یک تروی اونس طلای خالص لندن پشتیبانی میشود.
استیبل کوین با پشتوانه ارز دیجیتال
استیبل کوینهای با پشتوانه ارز فیات و دارایی ثابت، اگرچه بسیاری از نیازهای بازار ارز دیجیتال را برطرف میکنند اما چون به صورت متمرکز اداره میشوند با ماهیت بازار ارزهای دیجیتال در تناقض هستند. برای استفاده از توکنهای این پروژه، باید به شرکت ارائه کننده این ارزها اعتماد کافی داشته باشیم که این اعتماد توسط نهادهای نطارتی دولتی انجام میشود.
یکی از معروفترین استیبل کوینهای با پشتوانه ارز دیجیتال، دای (DAI) نام دارد که ارزشی معادل یک دلار داشته و متعلق به پلتفرمی به نام میکردائو (MakerDAO) است. دای یک استیبل کوین غیرمتمرکز است و برای استفاده از آن نیازی به اعتماد به هیچ نهاد ثالثی نیست.
استیبل کوینهای الگوریتمی
آخرین نوع استیبل کوینها، استیبل کوینهای الگوریتمی هستند که از هیچ دارایی یا ارزی به عنوان پشتیبانی استفاده نمیکنند و از این جهت، از استیبل کوینها با پشتوانه ارز دیجیتال متفاوت هستند. در این پروژهها، ارزش توکنهای شبکه با تغییر مقادیر عرضه و تقاضای سکهها ثابت نگه داشته میشود و این تغییر به صورت اتوماتیک و الگوریتمی صورت میگیرد.
خانواده استیبل کوینهای بلاک چین ترا (Terra) از جمله مشهورترین استیبل کوینهای الگوریتمی بازار ارزهای دیجیتال هستند. پروتکل ترا، با تکیه بر راهکار مبتکرانه خود، مجموعهای از استیبل کوینهای جفتشده با ارزهای پرطرفدار بینالمللی مانند دلار، یورو، ین ژاپن و وون کره جنوبی را ایجاد و عرضه کرده است.
رپد توکن
یک توکن رپد (Wrapped Token) ارز دیجیتالی است که پشتوانه آن یک ارز دیجیتال دیگر است.رپد توکنها بر خلاف سایر روشها، توکنهای جدید با ارزش یک دلار ایجاد نمیکنند. در این حالت، توکنهایی هم ارزش و دقیقا معادل با توکنهای قفل شده ایجاد میشود با این تفاوت که شبکه بلاک چین توکن ایجاد شده و توکن اصلی متفاوت است.
چرا رمز ارزهای پایدار محبوب شدند؟
یکی از دلایل محبوبیت استیبل کوین ها از بین بردن ریسک عدم اطمینان کاربران به خصوص در هنگام تبدیل ارزها است. آنها نوعی ثبات و پیشبینیپذیری را که بسیاری از کشورها در تلاش برای دستیابی به آن هستند، ارائه میکنند. بر اساس همین رویکرد ونزوئلا برای مقابله با ابرتورم و بیثباتی سیاسی موجود در سیستم اقتصادی کشور تصمیم به راهاندازی ارز دیجیتال رمزنگاری شده خود گرفت.
مزیت استیبل کوین
- کارمزد پایین، امنیت بالا، حفظ حریم خصوصی
- دارایی با پشتوانه
- استفاده از فناوری بلاک چین
- استفاده از شفافیت و امنیت دفتر کل توزیع شده
- سادگی
- قراردادهای هوشمند
- انعطاف پذیری
- امکان استفاده از هر ارز فیات به عنوان پشتوانه استیبل کوین
معایب استیبل کوین
- متمرکز بودن برخلاف هدف اصلی رمز ارزهایی مانند بیت کوین.
- نیاز به شخص ثالث استیبل کوینها برای ایجاد اعتماد به یک نهاد نیاز دارند.
- حسابرسی جداگانه
- بازگشت سرمایه پایین
- کمبود آموزش
گفتار پایانی در مورد استیبل کوین
در حال حاضر، ارزش استیبل کوین به میزان تقاضا و عدم توازن عرضه وابسته نیست. به همین خاطر، در دستهی ارزهای دیجیتال کم ریسک قرار میگیرد. از نگاهی دیگر، استیبل کوین در میان سایر ارزهای دیجیتال، پناهگاه امنتری برای جلوگیری از برجسته شدن ریسکهای معاملاتی شناخته میشود.
به همین خاطر است که از این نوع ارزها برای معاملات ایدهآل استفاده میشود. در صورتی که سایر کریپتو کارنسیها چنین قدرت زیادی برای معامله ندارند. پیشبینی میشود که استیبل کوینها در حال حل معایب خود هستند و ممکن است که بخش زیادی از سهام بازار را به خود اختصاص بدهند.