به دلیل افزایش قیمت اتریوم و ثبت اوج تاریخی تازه، میزان کارمزدها در شبکه این ارز دیجیتال نیز جهش شدیدی را تجربه کند.
با بیشترشدن کارمزدهای شبکه، استفاده از پروتکلهای دیفای هم برای سرمایهگذاران عادی چندان بهصرفه نباشد.
قیمت اتریوم از روز گذشته تا کنون با حدود ۱۰ درصد افزایش به محدوده ۱,۶۶۰ دلاری رسیده است. کارمزدهای اتریوم نیز همزمان با این افزایش قیمت ۲۰ درصد بیشتر افزایش داشته است و در حال حاضر میانگین کارمزدهای این شبکه ۱۷.۶ دلار است.
دادههای تازه نشان دهنده این است که هماکنون انجام تراکنش روی برخی پروتکلهای پیچیده دیفای، بیش از ۱,۰۰۰ دلار هزینه دارد. یکی از کاربران توییتر با نام کاربری اولیو آلن (Olive Allen) گزارش کرده است که کارمزد تقریبی در پلتفرم ریریبل (Rarible) چیزی در حدود ۵,۰۰۰ دلار است.
با توجه به بررسیهایی که کوینتلگراف انجام داده است، کارمزد یک تراکنش بزرگ روی سنتتیکس (Synthetix) بیش از ۱,۱۰۰ دلار برآورد شد. با این حال این پروتکل در حال بهروزرسانی جدیدی است که ممکن است این برآوردها را تحتتأثیر قرار دهد.
این در حالی است که انجام تراکنشهای سادهتر مانند تبدیل در پلتفرمهایی مثل یونیسواپ (Uniswap) و سوشیسواپ (SushiSwap)، به کارمزدی مابین ۴۰ تا ۷۵ دلار نیاز دارد.
پس از افزایش کارمزدها، چکمیت (Checkmate)، مجری پادکست کانسنسوس راف (ConsensusRough)، به کاربران پیشنهاد داد که پیش از سرمایهگذاری در پروتکلهایی که نیازمند اجرای قراردادهای هوشمند هستند، به میزان کارمزد آنها نیز توجه کنند. همینطور وی با انتشار تصویری از تراکنشهای یکی از کاربران به این نکته اشاره کرد که کارمزد برخی از تراکنشها در شبکه اتریوم، از قیمت خود تراکنش اتریوم بیشتر است!
علاوه بر اتریوم، کارمزد تراکنشهای بیت کوین نیز با افزایش همراه بوده است. در حال حاضر میانگین کارمزد تراکنشهای بیت کوین بیش از ۱۴ دلار است.
علیرغم افزایش کارمزدهای شبکه بیت کوین و اتریوم، معاملهگران اتریوم نسبت به جهش قیمت این ارز دیجیتال و رسیدن به اوج تازه ۱,۷۰۰ دلاری خوشبین هستند و دیدی کاملاً صعودی را دارند.
قیمت اتریوم پس از آنکه دو روز قبل توانست اوج تاریخی تازهای را ثبت کند همچنان روند صعودی خود را حفظ کرده و در ۲۴ ساعت گذشته، ۷ درصد دیگر رشد کرده است. قیمت بیت کوین نیز از دیروز تا کنون رشد ۶ درصدی را دنبال کرده است و در محدوده ۳۸,۰۰۰ دلاری معامله میشود.
کارمزدهای بالای اتریوم دلیلی بر آن شده است تا اهمیت راهکارهای لایه دوم بیش از پیش احساس شود. سینتتیکس در حال برنامهریزی برای مهاجرت به راهکار لایه دوم آپتیمیستیک (Optimistic) است تا از این طریق میانگین کارمزدها را بتواند کاهش دهد. پروتکلهای دیگری هم بهدنبال بهرهگیری از راهکارهای مشابهی مانند اکسدای (xDai) یا مهاجرت به شبکههای لایه اول مثل پولکادات هستند.
چندلر سانگ (Chandler Song)، مدیرعامل و همبنیانگذار آنکر نتورک (Ankr Network)، در توصیف روند صعودی گفته است:
روند صعودی بازار دلیلی شده است تا آسیبپذیریهای زیادی در شبکه اتریوم مشخص شود و بسیاری از پروژههای دیفای نیز روی شبکه اتریوم اجرا شدهاند.
برخی اعتقاد دارند که برای کاهش کارمزدها نباید تا اتریوم ۲.۰ صبر کرد. تیم بیکو (Tim Beiki)، از توسعهدهندگان اتریوم، قبلتر بیان کرده بود که پیشرفتهای قابلقبولی ماه گذشته در شبکه آزمایشی طرح بهبود اتریوم ۱,۵۵۹ حاصل شده است.
طرح بهبود اتریوم ۱۵۵۹ در سال ۲۰۱۹ توسط ویتالیک بوترین و اریک کانر (Eric Conner) پیشنهاد شده بود. این طرح شامل یک مکانیزم از بین بردن توکنها به جهت کاهش نوسانات کارمزدها است. به دلیل آن که این طرح باعث میشود درآمد ماینرها اندکی کاهش یابد، با مخالفت گسترده جامعه ماینرها همراه شده است.
گری اسکیل (Grayscale) هم به تازگی پیشبینی کرد که این طرح باعث ایجاد «چرخهای ناتمام از بازخوردهای مثبت» در شبکه میشود. طبق پیشبینی گری اسکیل، با اجرای این طرح، الگوی عرضه اتریوم تغییر کرده و الگوی عرضه تازه میتواند قیمت این ارز دیجیتال را با جهش شدیدی همراه کند.
منبع: “cointelegraph“