قرار است که ارتقای تپروت (Taproot) بیت کوین که جامعه ارز دیجیتال مدتهای زیادی منتظر آن بود، فردا (یکشنبه ۲۳ آبان) ساعت ۱۳:۱۰ به وقت تهران و در بلاک شماره ۷۰۹,۶۳۲ اجرا خواهد شد. این بهروزرسانی دری را به روی توسعهدهندگان باز خواهد کرد که بتوانند ویژگیهای جدیدی را با هدف بهبود حریم خصوصی، مقیاسپذیری و امنیت، به شبکه بیت کوین اضافه کنند.
در ماه ژوئن (خرداد) ۹۰ درصد از ماینرهای بیت کوین موافقت خودشان را با این بهروزرسانی اعلام کرده بودند. پس تصمیمگیری درباره اجرای آن نهایی شد. دوره زمانی برنامهریزی شده بین رأیگیری از ماینرها و اجرای بهروزرسانی، به اوپراتورها و ماینرهای شبکه این فرصت را داده است تا بهروزرسانی به نسخه ۲۱.۱ بیت کوین کور (Bitcoin Core) که حاوی یک کد ادغامشده برای تپروت است، را کامل کنند. ماینرها تنها در صورتی خواهند توانست که قوانین جدید را اجرا و از اشکال جدید تراکنشها استفاده کنند که بهروزرسانی به نسخه ۲۱.۱ بیت کوین کور را انجام داده باشند.
حال تپروت چیست؟
تپروت بهروزرسانیای است که نوآوریهای گوناگون تاریخ بیت کوین در آن با یکدیگر ترکیب میشوند. پایه و اساس این ارتقاء امضاهای اشنور (Schnorr) است. شبکه بیت کوین اکنون از طرح رمزنگاری «ECDSA» برای امضاهای دیجیتال خود استفاده میکند. در این طرح کاربر از طریق کلید خصوصی خود تراکنش را تأیید میکند تا بلکه بتواند آن را به آدرس دیگری بفرستد.
با اجرای به روز رسانی تپروت، شبکه بیت کوین از طرح متفاوتی به نام اشنور استفاده خواهد کرد. تراکنشهای جدید که از تپروت استفاده میکنند از طریق این طرح امضای دیجیتال جدید انجام خواهند شد. طرحی که با هدف اضافه کردن قابلیتهای جدیدی از جمله بهبود شرایط حریم خصوصی، امنیت و مقیاسپذیری تراکنشهای بیت کوین جایگزین مدل قبلیش خواهد شد.
طرح امضای دیجیتال اشنور علاوه بر اینکه کوچکتر و سریعتر از ECDSA است، دارای مزیت «خطیبودن» نیز هست. ترکیبی که امنیت تراکنشهای بیت کوین را بیشتر کرده و اجازه خواهد داد تا قراردادهای هوشمندِ پیچیدهتر و سبکتری در شبکه اجرا شوند.
تپروت پیامدهای مثبت زیادی برای دیگر پروژههای فعال در این اکوسیستم خواهد داشت. به عنوان مثال، انجام تراکنشهای چند امضایی که برای نهایی شدن به تأیید بیش از یک عضو از یک گروهِ امضاکننده نیاز دارند، در ارتقای جدید ارزانتر خواهند بود. همینطور از حجم داده کمتری هم استفاده خواهند کرد.
امنیت
میتوان اینگونه گفت که تپروت بخشی از تلاش گسترده توسعهدهندگان سراسر جهان برای بالابردن سطح امنیت شبکه بیت کوین است. به دلیل آنکه عموم کاربران به تاریخچه تراکنشهای آن دسترسی دارند. یک کاربر کنجکاو میتواند از طریق مرورگرهای بلاک مانند «mempool.space» تمام تراکنشهای انجامشده در شبکه بیت کوین را بررسی کند.
این مورد در تپروت نیز وجود دارد. ولی با اجرای بهروزرسانی، بخشی از جزئیات مربوط به تراکنشهای پیچیدهتر، مانند قراردادهای هوشمند را میتوان از دید عموم کاربران مخفی نگاه داشت. به عنوان نمونه، در حال حاضر تراکنشهای شبکه لایتنینگ خارج از بلاک چین انجام میشود. ولی تپروت این امکان را فراهم کرده است که این تراکنشها ظاهری مثل دیگر تراکنشهای عادی درونزنجیرهای داشته باشند و امنیت خود را افزایش دهند.
مقیاسپذیری
مشکل دیگری که این بهروزرسانی (تپروت) میتواند آن را برطرف کند، فضای کم پردازش تراکنشها در شبکه بیت کوین است که اکنون مقیاسپذیری را به یکی از معضلات این ارز دیجیتال تبدیل کرده است. توسعهدهندگان نمیتوانند به سادگی و بدون لطمهزدن به ساختار غیرمتمرکز شبکه بیت کوین این محدودیت را از بین ببرند. بنا بر این دلیل همیشه بهدنبال راهی بودند تا از فضای بلاک موجود بهینهتر استفاده کنند.
به این دلیل که میتوان از امضای اشنور برای ادغام چند امضا در یک امضا استفاده کرد، حجم دادههای ذخیرهشده در بلاک چین نیز کاهش مییابد. به عنوان مثال، این کاهش حجم داده میتواند مقیاسپذیری «MuSig2» را بیشتر کند. MuSig2 یک طرح چندامضایی ارائهشده توسط محققان بلاک استریم (Blockstream) است. در آن برای تأیید یک تراکنش به بیش از یک امضا نیاز است.
باید منتظر چه چیزهایی باشیم؟
هم اکنون تنها کمی بیشتر از نصف نودهای شناختهشده بیت کوین از این بهروزرسانی پشتیبانی میکنند. مابقی نودها نیز همچنان با نرمافزار قدیمی کار میکنند و این یعنی با فعالشدن تپروت نمیتوانند قوانین جدید را به اجرا در بیاورند. حداقل تا زمانی که بهروزرسانی به نسخه ۲۱.۱ بیت کوین کور را تکمیل کنند. با این حال مشکلی برای فعالیت شبکه پس از ارتقای تپروت وجود نخواهد داشت.
هر ماینری که بهروزرسانی به نرمافزار جدید را تکمیل نکرده باشد، نخواهد توانست مانند گذشته بیت کوین استخراج کند. قادر به دریافت پاداش بلاکهای جدید نیز نخواهد بود. توسعهدهندگان کارهای زیادی را انجام دادهاند تا مطمئن شوند که ماینرها، زمان لازم برای انجام این کار را دارند. در حقیقت ۹۰ درصد از ماینرها به نحوی اعلام کردند که میخواهند بهروزرسانی به نرمافزار جدید را انجام دهند. بر همین اساس، اجرای تپروت در ماه ژوئن (خرداد) نهایی و ۵ ماه زمان تا انجام این بهروزرسانی در نظر گرفته شده بود.
با این حال، اجرای بهروزرسانی به معنی تکمیل تمامی کارها نخواهد بود. تا زمانی که کیف پولهای ارز دیجیتال پشتیبانی از تپروت را آغاز نکرده باشند، کاربران قادر به ارسال یا دریافت شکل جدید تراکنشها نخواهند بود. شایان ذکر است که بیشتر کیف پولها هنوز پشتیبانی از تپروت را آغاز نکردهاند. توسعهدهندگان کیف پولها باید کدهای جدیدی را بنویسند تا انجام این تراکنشها را ممکن کنند.
اگر قرار باشد که همهچیز مانند گذشته پیش برود، ماهها یا حتی سالها زمان خواهد برد تا کیف پولها خود را با این بهروزرسانی منطبق کنند. به عنوان مثال تقریباً ۲ سال زمان برد تا نرخ پذیرش بهروزرسانی سگویت (SegWit) بیت کوین به ۵۰ درصد برسد.
این نکته نباید فراموش شود که با اینکه تپروت کاربردهای پیچیده جدیدی را، مانند انجام تراکنش خصوصی در شبکه لایتنینگ که هیچ تفاوت ظاهریای با تراکنشهای عادی ندارد، به شبکه بیت کوین اضافه میکند، توسعهدهندگان همچنان باید ابزارهای مورد نیازشان را شخصاً طراحی و به صورت جداگانهای پیادهسازی کنند.
نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که تپروت بستر را برای توسعه و ارائه راهکارهای جدید در شبکه فراهم خواهد کرد. تپروت مجموعه گستردهتری از ابزارها را در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد. با استفاده از این ابزارها توسعه دهنگان میتوانند به ایدهپردازی، ممارست و ساختن چیزهای جدید ادامه دهند. برخی از این پروژهها از قبل کار خودشان را آغاز کردهاند و برخی دیگر از آنها نیز فعلاً تنها در حد یک ایده هستند.
منبع:”coindesk“