۰۹۲۰۹۶۴۰۷۴۴ info@bcc-holding.com
Rate this post

بلاک چین اولنچ که به‌عنوان یکی از رقبای سرسخت اتریوم به شمار می‌آید، چندی پیش با مشکلی در کدهای خود روبه‌رو و برای مدتی عملکردش با اختلال همراه شد. پس از این اتفاق، قیمت اولنچ نیز با سقوط شدیدی همراه بود.

یکی از مهندسان آوا لبز (Ava Labs)، شرکت پشتیبان بلاک چین اولنچ، خبر از باگ کوچکی در کُد بلاک چین آن داد که توانسته بود بلاک چین اولنچ را به‌شدت زمین‌گیر کند.

پاتریک اوگریدی (Patrick O’Grady)، یکی از مهندسان تیم پشتیبانی این بلاک چین، در نوشته‌ای که در مدیوم (Medium) منتشر کرده است، اینگونه نوشت که افزایش تراکم شبکه باعث ایجاد یک «باگ غیرقطعی» (Non-Deterministic bug) شده که این بلاک چین مبتنی بر اثبات سهام با توان عملیاتی بالا را دچار مشکل کرده است.

اوگریدی این نکته را نیز خاطرنشان کرد که دارایی‌های این بلاک چین هرگز در معرض خطر نبوده‌اند؛ با این حال، این اشتباه خبرساز درس ارزشمندی را به صنعت بلاک چین داده است.

بلاک چین اولنچ که در سپتامبر ۲۰۲۰ (شهریور ۹۹) راه‌اندازی شد ادعای توانایی پردازش ۴,۵۰۰ تراکنش در ثانیه را داشت. شرکت‌های برجسته بسیاری در حوزه ارزهای دیجیتال، از جمله شرکت گلکسی دیجیتال (Galaxy Digital) با مدیریت سرمایه‌گذار برجسته، مایک نوووگراتز (Mike Novogratz)، شرکت تولیدکننده دستگاه‌های ماینینگ بیت مِین (Bitmain) و شرکت مدیریت سرمایه اینیشلایزد کپیتال (Initialized Capital)، از این بلاک چین پشتیبانی خود را اعلام کرده‌اند. همچنین، این بلاک چین از حمایت و تأیید آکادمیک نیز برخوردار است؛ به دلیل آنکه توسط امین گان سیرر (Emin Gün Sirer)، استاد علوم رایانه دانشگاه کورنِل آمریکا، طراحی شده است.

بلاک چین اولنچ معمولاً در دسته بلاک چین‌هایی قرار می‌گیرد که به‌اصطلاح «قاتلان اتریوم» هستند و طراحی‌ شده‌اند تا مشکل همیشگی مقیاس‌پذیری در شبکه اتریوم، دومین بلاک چین بزرگ دنیا، را مرتفع کنند. اگرچه اولنچ در ابتدا قصد داشت سهم بازار اتریوم را از آنِ خود کند، ولی درنهایت در فهرست راه‌هایی برای تکمیل و اتصال با این شبکه قرار گرفت، نه در فهرست رقبای سرسخت این شبکه.

بلاک چین اولنچ از سه زنجیره پیش‌فرض تشکیل شده است، من‌جمله «زنجیره قرارداد» (contract chain) که از ماشین مجازی اتریوم و زبان کدنویسی سالیدیتی (Solidity) پشتیبانی می‌کند. شایان ذکر است که بخشی از ماجرای جنجالی هفته اخیر به این زنجیره مربوط بود.

مشکلی که در بلاک چین اولنچ رخ داد، بسیار مفصل و همراه با جزئیات زیادی است. با این حال، به‌صورت خلاصه می‌توان توضیح داد که سه زنجیره اولنچ به‌منظور تقویت توان عملیاتی و پردازش تراکنش‌ها، جدا و متمایز از یکدیگر کار خود را انجام می‌دهند. هرکدام از این زنجیره‌ها، طیف مشخصی از انواع تراکنش‌ها را پردازش می‌کنند تا زمانی‌که یک دارایی وارد زنجیره دیگری شود. درست پس از راه‌اندازی بازار پول غیرمتمرکز جدیدی به نام پانگولین (Pangolin)، این پروسه، تحت فشار مضاعفی قرار گرفت.

افزایش غیرمعمول تعداد کاربران و حجم تراکنش‌ها دلیلی بر افزایش غیرمعمول تعداد بلاک‌های منتظر در صف پردازش شد. بنا به گفته‌های اوگریدی، این مسئله باگی را به وجود آورد که باعث ایجاد تراکنش‌های غیرمعتبر در زنجیره‌های مختلف بلاک چین شد. همین امر موجب شد برخی اعتبارسنج‌های شبکه بعضی از تراکنش‌های نامعتبر را بپذیرند، درحالی‌که مابقی شبکه این تراکنش‌ها را قبول نکرده بودند، اتفاقی که سرانجام زنجیرۀ قرارداد را از کار انداخت.

به ادعای اوگریدی، نکته‌ای که مهم است این است که مشکل دوبار‌ خرج‌کردن (Double-Ppending) برای شبکه به وجود نیامد. او در ادامۀ توضیحات خود نوشت:

این باگ برروی تراکنش‌های معمول، انتقال کوین‌ها و دارایی‌ها، ازبین‌بردن کوین‌ها یا قراردادهای هوشمند این شبکه تأثیری منفی را نداشت. اولنچ هرگز به هیچ کاربری اجازه نداده است تا دارایی‌هایی یکسانی را به دو گیرنده ارسال کند.

این مشکل تنها چند ساعت بعد از ایجاد، توضیح داده شد؛ ولی رفع‌ کردن آن بسیار دشوارتر بود. با توجه به ماهیت غیرمتمرکز بودن اولنچ، دسترسی به تمامی نودهای شبکه برای متحدکردن آنها و پردازش مجدد تراکنش‌های مشکل‌دار غیرممکن بود.

در مقابل، طبق گفته‌های اوگریدی، این مشکل با یک تغییر و به‌روزرسانی جزئی رفع شد، دقیقاً  به همان روشی که هر نرم‌افزار دیگری به‌روزرسانی می‌شود.

بلاکچین فناوری بسیار پیچیده‌ای است که توسط انسان ساخته میشود، ولی اجرای آن به دست ماشین‌ها است. مسئله‌ای که حین آزمایش اولیه به‌قدری کوچک است که بتوان آن را نادیده گرفت، با رشد و گسترش شبکه می‌تواند مانند یک گلوله برفیِ غلتان، بزرگ و بزرگ‌تر شود. مشکل اخیر بلاک چین اولنچ موجب نابودی این شبکه نشد؛ ولی برخی از ادعاهای جاه‌طلبانه این شبکه را که پیش از راه‌اندازی آن در مورد قدرت پردازش و توان عملیاتی بالای شبکه مطرح کرده بودند را به چالش کشید.

روز ۱۱ فوریه (۲۳ بهمن)، هنگامی که این مشکل پیش آمد، اواکس (AVAX)، توکن بلاک چین اولنچ، با قیمت ۵۳ دلار درحال معامله بود؛ درحالی‌که اکنون، ارزش این توکن در بازار تا مرز ۳۹ دلار تنزل پیدا کرده است.

منبع: “coindesk