۰۹۲۰۹۶۴۰۷۴۴ info@bcc-holding.com
Rate this post

در سال ۲۰۲۲ در حالی برای بازار ارزهای دیجیتال به پایان رسید که هنوز بسیاری فعالان فضای کریپتوکارنسی از شوکی که صرافی FTX در میانه نوامبر به بازار وارد کرد، خارج نشده‌اند. تمام علاقه‌مندان به فضای کریپتو امیدوارند در سال ۲۰۲۳ با نزدیک‌تر شدن هاوینگ بیت کوین و تغییر شرایط اقتصاد کلان، یخ‌های زمستان کریپتو آب شود و وضعیت بد رمزارزها در ۲۰۲۲ نیز فراموش شود. تحلیل‌گران ارشد بزرگترین موسسات مالی جهان تلاش کرده‌اند به این سوال پاسخ دهند و پیش‌بینی‌های خود در مورد آینده قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۳ را با ما به اشتراک گذاشته‌اند. در مطلب پیش‌ رو مهم‌ترین پیش‌بینی‌های مطرح شده را ارائه و همراه با هم ارزیابی می‌کنیم.

سال ۲۰۲۲ که با قیمت ۴۶٬۲۳۰ دلار برای بیت کوین آغاز شد، پس از انواع اتفاقات تلخ مانند سقوط پروژه ترا در ماه می (اردیبهشت)، ورشکستگی صرافی سلسیوس و تری اروز کپیتال در ماه ژوئن (خرداد) و فاجعه فروپاشی صرافی FTX و افشای کلاهبرداری‌های حیرت‌انگیز مدیرعامل این صرافی سم بنکمن فرید و همکارانش در ماه نوامبر (آبان)، در حالی به پایان می‌رسد که قیمت بیت کوین حوالی ۱۶٬۵۰۰ دلار در حال نوسان است.

این یعنی ۶۴٪ نزول قیمت بیت کوین از آغاز سال و ۷۷٪ کاهش نسبت به ATH نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰). سیر پر فراز و نشیب وقایع سال ۲۰۲۲ را می‌توان در نمودار زیر به خوبی مشاهده کرد و گذشته این سال پرماجرا را از نظر گذراند.

سیر تحولات فضای کریپتو در سال ۲۰۲۲ در کنار قیمت بیت کوین منبع: The Block

اما با ورود به سال ۲۰۲۳ دو روایت متضاد نظر تمام تحلیلگران را به خود جلب کرده است. روایت اول نزدیک‌تر شدن به رویداد هاوینگ بیت کوین در سال ۲۰۲۴ است که چرخشگاه اصلی وضعیت بازار کریپتو از زمان پیدایش بوده است. و معمولا بعد از هاوینگ صعود قیمت را درپیش داریم. رویدادی که در سال‌های گذشته با بول‌ران‌های (خریداران) خیره‌کننده‌ای همراه شده‌ است. اما در همه دوره‌های گذشته، صعود این بازار از سال قبل از هاوینگ شروع شده است از کف بازار خرسی تا زمان هاوینگ قیمت BTC چند X افزایش یافته است. به همین دلیل یکی از دغدغه‌های سرمایه‌گذاران بازار کریپتو تشخیص کف بازار است که معمولا در سال قبل از هاوینگ (یعنی سال ۲۰۲۳ که آن را پیش رو داریم) شکل می‌گیرد.

همان‌طور که در نمودار پایین مشاهده می‌شود معمولا بعد از بسته شدن یک کندل سالانه قرمز، سه کندل سالانه متوالی سبزرنگ داشته‌ایم. یعنی اگر بتوان داده‌های تاریخی را مبنای پیش‌بینی آینده بازار قرار داد، احتمال دارد سال‌های ۲۰۲۳، ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ هر سه، بازده مثبت نسبت به سال ۲۰۲۲ برای بیت کوین انتظار داشته باشند.

کندل سالانه قیمت بیت کوین و مقایسه شرایط فعلی با سیکل‌های گذشته؛ منبع: توییتر

با این حال، نزدیک شدن به هاوینگ تمام ماجرای سال پیش رو نیست. در این سال (۲۰۲۳) به عقیده بسیاری کارشناسان، اقتصاد آمریکا وارد رکود (Recession) می‌شود و این موضوع می‌تواند باعث سقوط بازارهای سنتی و به تبع آن بازار کریپتو شود. یکی از مهم‌ترین معیارهای ارزیابی سلامت اقتصاد آمریکا شاخص تفاضل سود اوراق قرضه ۱۰ ساله و سه ماهه (10Y3M Spread) است که به طور تاریخی ورود آن به محدوده منفی پیش درآمد ورود اقتصاد آمریکا به دوره رکود بوده است. این شاخص مدتها است که در محدوده منفی است (نمودار پایین) که نشان می‌دهد در سال ۲۰۲۳ ورود رسمی اقتصاد آمریکا به رکود بسیار محتمل شده است.

اسپرد اوراق قرضه سه ماهه و ۱۰ ساله وارد محدوده منفی شده است؛ منبع: tradingview

همچنین تقابل این دو روایت صعودی (نزدیک شدن هاوینگ بیت کوین) و نزولی (اوضاع نابسامان اقتصادی کلان) سال ۲۰۲۳ را به سالی هیجان انگیز و به نوعی دوره گذار از شرایط خرسی به گاوی تبدیل می‌کند. به همین دلیل تمام فعالان بازار از جمله بزرگترین موسسات مالی جهان تلاش کرده‌اند شرایط پیش رو در سال ۲۰۲۳ را تحلیل و پیش‌بینی کنند. در ادامه این مطلب همزمان با آغاز سال جدید میلادی مهم‌ترین پیش‌بینی‌های صورت گرفته را درباره شرایط آتی بازار در سال ۲۰۲۳ را بررسی می‌کنیم.

بلک راک: در سال ۲۰۲۳ بازارها به رکودی عمیق وارد خواهند شد

بلک راک (BlackRock)، بزرگ‌ترین مدیر دارایی در جهان که حداقل ۸ تریلیون دلار (و به روایتی ۱۳ تریلیون دلار) دارایی را از طرف مشتریان خود سبدگردانی می‌کند، در گزارش پایان سال خود نقطه نظرات جالبی را در مورد آینده اقتصاد آمریکا و جهان در سال ۲۰۲۳ ابراز کرده است.

در گزارش بلک راک، وضعیت ۴ دهه گذشته اقتصاد جهانی که عمدتا همراه با ثبات بوده است، «دوره اعتدال بزرگ (The Great Moderation Period)» نام‌گذاری شده است و نویسندگان این گزارش معتقدند این دوره به پایان رسیده است و از آغاز سال ۲۰۲۲، دوره‌ای جدید آغاز شده است که شرایط اقتصادی در آن با ۴ دهه قبل تفاوت اساسی دارد. به نظر نویسندگان این گزارش، آنچه که ماهیت شرایط اقتصاد جهانی را دگرگون کرده است، اولا به دلیل شرایط کرونا و ثانیا به دلیل ایجاد و تعمیق شکاف‌های ژئوپولیتیک بین شرق و غرب است و برای هیچ یک از این دو عامل نقطه پایانی در کوتاه مدت قابل تصور نیست.

گزارش بلک راک ویژگی کلیدی رژیم جدید حاکم بر اقتصاد جهانی را «محدودیت‌های تولید» قلمداد می‌کنند. پاندمی بیماری کرونا و محدودیت به وجود آمده به واسطه آن باعث شده است که هزینه‌های مصرف‌کنندگان بجای خدمات بیشتر صرف کالاها شود و فشار بر سمت تقاضا برای همه کالاها افزایش یابد. این در حالی است که کرونا زنجیره‌های تامین را در همه اقتصادها مختل کرد تا علاوه بر افزایش تقاضا، عرضه کالاها همزمان کاهش یابد. در همین حال تشدید تنش‌های ژئوپولتیک پس از آغاز جنگ روسیه با اکراین، باعث شکل‌گیری مجدد شرایط جنگ سرد شده است و نوعی پرده آهنی (Iron Curtain) میان بلوک‌های غرب و شرق در حال شکل گرفتن است. این موضوع می‌تواند هم به اقتصاد کالا محور روسیه و چین و هم به اقتصاد خدمات محور اروپا و آمریکا که به هم وابستگی متقابل داشتند آسیب وارد کند. گزارش بلک راک تاکید می‌کند که پیری جمعیت نیز این شرایط را تشدید کرده است؛ چرا که کمبود نیروی کار بدان معناست که تولید‌کنندگان نمی‌توانند بدون ایجاد فشار تورم حجم تولید خود را حفظ کنند.

تحلیل‌گران بلک راک اعتقاد دارند که مهار نرخ تورم در ایالات متحده و رساندن آن به پایین‌تر از ۲٪ که ظاهرا ماموریت بی‌چون و چرای جروم پاول (Jerome Powell) رییس فدرال رزرو است، تنها زمانی ممکن خواهد شد که GDP ایالات متحده حداقل ۲٪ کاهش یابد تا شکاف میان عرضه و تقاضا بسته شود (نمودار پایین) و این به معنای ورود اقتصاد آمریکا به رکودی عمیق (Deep Recession) است.

سطح GDP مورد نیاز برای مهار شرایط تورمی (خط چین سبز) و سطح GDP فعلی (خط نارنجی)؛ منبع: BlackRock

بنابراین بلک راک معتقد است با ورود رسمی اقتصاد آمریکا به رکود در سال ۲۰۲۳، تورم کاهش خواهد یافت اما کاهش تورم تا نرخ ۲٪ با توجه به شرایط فعلی جهانی ممکن نیست و فدرال رزرو ناچار خواهد شد با ورود به رکود و افزایش نرخ بیکاری، در شرایطی که تورم همچنان بالای ۲٪ است، از سیاست‌های انقباضی خود عقب‌نشینی کند و افزایش نرخ بهره را متوقف کند. سیاست‌های پولی بانک‌های مرکزی ابزاری برای رفع محدودیت‌های تولید نیست و این سیاست‌ها فقط می‌توانند از طریق کنترل سمت تقاضا بر اقتصاد اثرگذاری داشته باشند.

تحلیل بلک راک این است که کاهش نرخ بهره در شرایط تورمی تنها راه حل نهایی پیش رو برای فدرال رزرو است و چنین شرایطی به هیچ وجه زودگذر نیستند؛ بلکه یکی از ویژگی‌های دوره جدید «محدودیت تولید» است که ممکن است سال‌ها ادامه داشته باشد.

بلک راک معتقد است با ورود اقتصاد آمریکا به رکود در سال ۲۰۲۳ شاخص سهام S&P 500 با حداقل ۲۰٪ کاهش مواجه خواهد شد. با توجه به سطح شاخص S&P 500 که در زمان انتشار گزارش حدود ۳۸۰۰ بود، تحلیل‌گران BlackRock کف شاخص S&P 500 را در شرایط رکودی سال آینده، سطح ۳۰۰۰ تخمین زده‌اند (تصویر پایین).

تحلیل‌گران بسیاری برآورد‌های مشابهی داشته‌اند و خوشبین‌ترین آن‌ها کف شاخص S&P 500 را تا پایان بازار خرسی فعلی سطح ۳۴۰۰ برآورد کرده‌اند که برابر با سطح این شاخص پیش از آغاز کرونا است. آن‌ها معتقدند رسیدن شاخص S&P 500 به سطح ۳۴۰۰ به معنای تخلیه حباب ایجاد شده در بازار بورس ایالات متحده به واسطه چاپ پول بی‌سابقه توسط فدرال رزرو در دوران کرونا است.

شاخص S&P 500 از پیش از آغاز کرونا تا سال ۲۰۲۳؛ منبع: tradingview

بررسی شاخص S&P 500 از آن جهت اهمیت دارد که میان روند تغییرات و نوسانات این شاخص در سال ۲۰۲۲ با قیمت بیت کوین همبستگی چشمگیری مشاهده شده است. به این ترتیب ۲۰٪ کاهش در این شاخص می‌تواند به معنای حداقل ۲۰٪ کاهش در قیمت بیت کوین باشد که با توجه به قیمت فعلی بیت کوین (حدودا ۱۶۵۰۰)، سطح ۱۳٬۲۰۰ دلار را برای قیمت BTC نشان می‌دهد. البته این ارزیابی خوش‌بینانه است و ۲۰٪ کاهش S&P 500 با توجه به ضریب نوسانات (بتا) بالاتر بیت کوین می‌تواند به ۴۰٪ یا ۶۰٪ کاهش قیمت برای BTC ترجمه شود.

ون‌اک: آیا قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۳ به ۱۰ تا ۱۲ هزار دلار می‌رسد؟

شرکت سرمایه‌گذاری ون‌اک (VanEck) که یکی از شرکت‌های شناخته شده فعال در فضای کریپتو است و صندوق های ETF تحت پشتیبانی آن بیش از ۵۳ میلیارد دلار سرمایه تحت مدیریت را داراست؛ در گزارش خود پیش‌بینی‌های جالبی در مورد وضعیت بازار کریپتو در سال ۲۰۲۳ ارائه کرده است.

اولین پیش‌بینی ون‌اک در گزارش خود این است که قیمت بیت کوین در فصل اول سال ۲۰۲۳ (زمستان ۱۴۰۱) محدوده ۱۰ تا ۱۲ هزار دلار را آزمایش می‌کند. استدلال ون‌اک برای این پیش‌بینی این است که شرایط ماینرهای بیت کوین با توجه به افزایش هزینه برق و کاهش قیمت بیت کوین بسیار دشوار شده است و این موضوع باعث‌ می‌شود در ماه‌های آتی با موجی از ورشکستگی‌ها و اصلاح ساختارها از سوی ماینرها مواجه باشیم که می‌تواند باعث ایجاد فشار فروش شدیدی برای بیت کوین شود و قیمت آن را تا محدوده ۱۰-۱۲ هزار دلار کاهش دهد. البته به عقیده ون‌اک این آخرین موج نزولی برای قیمت BTC خواهد بود و کف بازار کریپتو در فصل اول سال ۲۰۲۳ شکل خواهد گرفت.

پیش‌بینی بعدی ون‌اک این است که در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ قیمت بیت کوین به محدوده ۳۰٬۰۰۰ دلار بازمی‌گردد. استدلال ون‌اک این است که در نیمه دوم سال ۲۰۲۳، با کاهش تورم، کاهش نگرانی‌های جهانی در مورد انرژی، آتش‌بس احتمالی میان روسیه و اوکراین و آغاز مجدد سیاست‌های پولی انبساطی از سوی فدرال رزرو، جرقه‌های آغاز بازار گاوی جدید زده می‌شود.

ون‌اک معتقد است در بازارهای توسعه یافته (اروپا و آمریکا)، اهمیت بیت کوین به عنوان ابزاری برای مبارزه با تورم پایه پولی (M2 Money Supply) بیشتر جا می‌افتد و همچنین در بازارهای کمتر توسعه یافته (کشورهای شرق) اهمیت بیت کوین به عنوان ابزاری برای دور زدن تحریم‌ها و مبارزه با هژمونی دلار، روشن‌تر می‌شود؛ و این موارد شرایط اقتصاد کلان را برای پذیرش بیت کوین مساعدتر می‌کند.

جالب اینجاست که ون‌اک هم مانند بلک‌راک معتقد است، در سال ۲۰۲۳، با ورود اقتصاد آمریکا به رکود (Recession)، فدرال رزرو ناچار می‌شود از سیاست‌های پولی انقباضی خود عقب‌نشینی کند و این موضوع جرقه معکوس شدن روند در تمامی بازارهای بین المللی خواهد بود و در این شرایط صرف غیاب اخبار بد در بازار کریپتو می‌تواند باعث جهش قیمت BTC و رسیدن آن به سطح ۳۰٬۰۰۰ دلار منجر شود.

در گزارش ون‌اک پیش‌بینی‌های جالب توجه دیگری هم درباره وضعیت بازار در سال ۲۰۲۳ ارائه شده است که عبارتند از:

  • ظهور برزیل به عنوان یکی از کشورهای هوادار کریپتو و توکنیزه کردن اوراق قرضه دولتی در این کشور.
  • فعال‌ شدن امکان پرداخت فرد-به-فرد و خرید و فروش در توییتر (به نقلید از WeChat) و تبدیل این اپلیکیشن به یکی از رقبای اصلی ونمو (ٰVenmo) و کش‌اپ (Cash App).
  • اضافه شدن بیت کوین به صندوق ذخیره ملی یکی از کشورهای صادرکننده نفت؛ احتمالا روسیه یا عربستان.
  • ظهور یک استیبل کوین الگوریتمی جدید (در کنار DAI) و رسیدن ارزش بازار آن به بیش از ۱ میلیارد دلار.
  • شکست ریپل در پرونده عرضه اوراق بهادار ثبت نشده در برابر SEC در فصل اول سال ۲۰۲۳ که می‌تواند بر موقعیت تمام آلت‌کوین‌ها اثر منفی بگذارد.
  • استعفای گری گنسلر (Garry Gensler) از ریاست SEC پس از عدم موفقیت در تبدیل مقررات پیشنهادی خود به قانون. دوره قانونی ریاست گنسلر بر SEC تا سال ۲۰۲۶ است، اما از سال ۱۹۳۴ تا امروز میانگین عمر ریاست هر یک از سران SEC حدود ۲.۷۵ سال بوده است. به نظر می‌رسد پس از رسوایی FTX و مخالفت سرسختانه گنسلر با ETF اسپات برای بیت کوین، او تبدیل به یک وبال سیاسی برای حزب دموکرات آمریکا شده باشد.
  • بهبود کیفیت بازی‌های وب ۳ و افزایش تعداد کاربران ماهانه این بازی‌ها از ۲ میلیون به ۲۰ میلیون.
  • فعال شدن امکان برداشت اتریوم استیک شده در بیکن چین که با آپگرید شانگهای در مارچ ۲۰۲۳ (اسفند ۱۴۰۱) ممکن می‌شود.

 

استاندارد چارترد: آیا قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۳ به ۵٬۰۰۰ دلار می‌رسد؟

تحلیل‌گران بانک استاندارد چارترد (Standard Chartered)، یکی از غول‌های بانکداری آمریکا در نوامبر گذشته همزمان با فروپاشی FTX، این فاجعه را پایان مشکلات صرافیها ندانستند و اظهار داشتند با توجه به اتفاقاتی که برای FTX افتاد باید به سلامت اقتصادی بسیاری شرکت‌های فعال در صنعت کریپتو شک کرد.

همچنین فاجعه فروپاشی صرافی FTX را محرک اتفاقاتی دانستند که باعث ترکیدن حباب شکل گرفته در فضای کریپتو خواهد شد، مانند آنچه که همزمان با ترکیدن حباب دات کام (Dot-com Bubble) در انتهای دهه ۹۰ شاهد بودیم که طی آن ارزش شاخص سهام S&P 500 تا ۸۰٪ کاهش یافت و سالیان سال طول کشید تا بازارها بتوانند به پیک شکل گرفته در آن بول ران (بازار گاوی) بازگردند.

تحلیل‌گران استاندارد چارترد اظهار داشتند در انتهای بازار خرسی فعلی که در سال ۲۰۲۳ رقم می‌خورد ارزش بازار (Market Cap) بیت کوین به ۱۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید که متناظر با قیمت حدودا ۵۰۰۰ دلاری برای بیت کوین میباشد. این پیش‌بینی هرچند که بسیار ترسناک و شگفت انگیز به نظر می‌رسد و با توجه به قیمت حدودا ۱۶۰۰۰ دلاری بیت کوین در زمان نگارش مطلب کمی بدبینانه به نظر می‌رسد، چندان غیر ممکن نیست.

ضمنا در شرایط فعلی که بازار نسبتا آرام به نظر می‌رسد نیز شرکت‌هایی مانند صرافی crypto.com و بایننس و پلتفرم وام‌دهی Nexo در شرایط بسیار نامساعدی به سر می‌برند و بسیار محتمل است که برای ورشکسته شدن آن‌ها یه ضربه کوچک دیگر کافی باشد. با در نظر گرفتن این شرایط پیش‌بینی ۵٬۰۰۰ دلاری استاندارد چارترد برای قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۳ به هیچ عنوان غیر ممکن به نظر نمی‌رسد.

الیپتیک: ۲۰۲۳ سال قانون‌مند شدن صنعت کریپتو است

سال ۲۰۲۲ نقطه عطفی برای قانون‌گذاری رمزارزها و نظارت بر این حوزه بود. در این سال اتحادیه اروپا با طرح «بازارهای دارایی‌های رمزنگاری شده (MiCA)» موافقت کرد. همچنین کنگره آمریکا در پروسه‌ای مشابه، پیشنهادهایی را برای اداره بازار کریپتو به بحث گذاشته است. رگولاتورها از سنگاپور تا بریتانیا قوانینی را برای محافظت از شهروندان در برابر کلاهبرداری و تبلیغات گمراه کننده وضع کردند. همچنین سقوط خیره‌کننده پروژه ترا و استیبل کوین UST تلاش‌های سیاست‌گذاران برای مقابله با خطرات ناشی از استیبل‌کوین‌ها را تسریع کرد.

در همین حال، تحریم‌های خزانه‌داری آمریکا میکسر تورنادو کش در شبکه اتریوم را به شدت هدف قرار داد تا جایی که یکی از برنامه‌نویسان این پروژه در آمستردام دستگیر شد و تبادلات با این سرویس تقریبا به طور کامل سرکوب شد. در حال حاضر اکثر ولیدیتورهای شبکه اتریوم تراکنش‌هایی که مبدا آن تورنادوکش باشد را سانسور می‌کنند و این موضوع بسیاری علاقه‌مندان به فضای کریپتو را نگران کرده است.

همچنین در حال حاضر، سقوط چشمگیر صرافی FTX در ماه نوامبر، همه را متوجه به قانون‌گذاری فضای کریپتو کرده است و این انتظار عمومی را ایجاد کرده است که وضع قوانین بازدارنده اجازه فعالیت را از کلاهبردارانی مانند سم بنکمن فرید صلب کند و از تکرار حوادث مشابه جلوگیری کند. بنابراین پس از سال شلوغ ۲۰۲۲، به نظر می‌رسد سال ۲۰۲۳ هم برای قانون‌گذاری فضای کریپتو سال پرتلاطمی باشد. گزارش الیپتیک (Elliptic) توسعه قانون‌گذاری برای صنعت کریپتو را یکی از محورهای اصلی تحولات سال آینده می‌داند و معتقد است این فعالیت‌ها در سال آینده ۵ محور اصلی خواهند داشت:

  1. بسته قانونی MiCA تهیه شده توسط اتحادیه اروپا به عنوان الگویی برای قانون‌گذاران در سایر نقاط جهان عمل خواهد کرد و تنظیم‌کنندگان مقررات تلاش خواهند کرد از شکل‌گیری یک فاجعه دیگر نظیر FTX جلوگیری کنند.
  2. قانون‌گذاران تلاش خواهند کرد از پول‌شویی با استفاده از پل‌های میان‌زنجیره‌ای جلوگیری کنند.
  3. سازمان‌های مستقل غیرمتمرکز (DAO) با موجی از قانون‌گذاری‌های سخت‌گیرانه روبرو خواهند شد.
  4. متاورس یه چالش جدید حوزه قانون‌گذاری تبدیل خواهد شد.
  5. فشار مقامات دولتی آمریکا برای اعمال تحریم‌های این کشور در فضای کریپتو، خصوصا در حوزه‌های استخراج، دیفای و میکسرها افزایش خواهد یافت.

پنج محور اصلی قانون‌گذاری در سال ۲۰۲۳

البته یکی از موارد دیگر که ممکن است در سال آینده مسیر فضای کریپتو را به کلی دگرگون کند، روشن شدن تکلیف طبقه‌بندی رمزارزهای مختلف در دسته‌های «کالا (Commodity)» و «اوراق بهادار (Security)» است. اگر ارز دیجیتال در دسته کالا قرار گیرد، نظارت بر صرافی‌های آن در ایالات متحده بر عهده CFTC قرار می‌گیرد و بسیاری موانع از سر راه معاملات، صندوق‌ها و عرضه محصولات مالی مرتبط با آن برداشته می‌شود؛ اما اگر رمزارزی در دسته اوراق بهادار قرار گیرد نظارت بر معاملات آن بر عهده SEC قرار می‌گیرد و اولا عرضه‌کنندگان آن بخاطر ارائه اوراق بهادار ثبت نشده مواخذه خواهند شد (مانند ریپل) و ثانیا موانع بسیاری برای عرضه و معامله آن‌ها به وجود می‌آید.

از بین رمزارزهای مختلف تنها جایگاه بیت کوین در بین «کالاها» تثبیت شده است. هم گری گنسلر، رییس SEC و هم راستین بهنام، رییس CFTC اعلام کرده‌اند که بیت کوین را می‌توان نوعی کالا تلقی کرد. اما در مورد اتریوم و سایر آلت‌کوین‌ها نظر یکسانی وجود ندارد. گنسلر بارها گفته است از میان تمامی ۲۰٬۰۰۰ رمزارز موجود، تنها بیت کوین کالا است که این اظهار نظر اتریوم را در میان اوراق بهادار قرار می‌دهد؛ اما CFTC در مورد نحوه طبقه‌بندی اتریوم اظهارنظرات متناقضی داشته است و بعضا آن را از جمله کالا‌هایی تلقی کرده و بعضا اعلام کرده که اتریوم اوراق بهادار است. یکی از مهم‌ترین مسائلی که در سال آینده امکان روشن شدن تکلیف آن وجود دارد همین مساله Commodity یا Security تلقی شدن رمزارزهای مختلف است که به صورت بالقوه اثر بسیار مهمی بر قیمت بیت کوین و اتریوم خواهد داشت.

کوین بیس: زمستان کریپتو تا پایان سال ۲۰۲۳ ادامه خواهد داشت

بر اساس گزارش چشم انداز سال ۲۰۲۳ منتشر شده توسط صرافی آمریکایی کوین بیس، سقوط صرافی FTX ممکن است زمستان کریپتو را که انتظار می‌رفت تا نوامبر ۲۰۲۲ (آبان ۱۴۰۱) به انتهای آن رسیده باشیم، تا پایان سال ۲۰۲۳ تمدید کرده باشد. کوین بیس در این گزارش آورده است:

فاجعه صرافی FTX شرایط بازار را که به نظر می‌آمد در حال آماده شدن برای یک حرکت صعودی جدید است، مختل کرد. با توجه به اهرم‌زدایی (Deleveraging) قابل‌توجه در ماههای می و ژوئن ۲۰۲۲ (اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۱) فروشندگان کمی در حاشیه بازار باقی مانده بودند. اما تلاطمات اخیر بازار و غیاب خریداران، این طبقه دارایی را آسیب‌پذیر کرده است و این موضوع می‌تواند زمستان طولانی ارزهای دیجیتال را طولانی‌تر کند.

همچنین دراینجا بخوانید؛ در صورت سقوط بایننس، چه اتفاقی برای بیت کوین خواهد افتاد؟

علاوه بر این، گزارش کوین بیس با بررسی شرایط اقتصاد کلان در ایالات متحده، برآورد کرده است که شرایط کمبود نقدینگی در اقتصاد، «حداقل» تا پایان سال ۲۰۲۳ ادامه داشته باشد. کاهش نقدینگی در تمام بازارها که نتیجه مستقیم سیاست‌های پولی انقباضی فدرال رزرو برای مهار تورم است، از مارچ سال ۲۰۲۲ (اسفند ۱۴۰۰) آغاز شد و نرخ بهره بدون ریسک در ایالات متحده را از صفر به سطح فعلی ۴.۲۵٪ رسانده است. جروم پاول (Jerome Powell) در سخنرانی‌های خود در سال اخیر، بارها بر اهمیت مهار تورم تاکید کرده است و اظهار داشته است که سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی آمریکا تا رساندن نرخ تورم به کمتر از ۲٪ ادامه خواهد داشت.

در این میان نکته‌ای که باعث اوج گرفتن نگرانی‌ها در مورد شرایط اقتصاد کلان در سال ۲۰۲۳ شد، انتشار نمودار نقطه فدرال رزرو (Fed’s Dot Plot) (نمودار بالا) در تاریخ ۱۴ دسامبر (۵ آذر) و بعد از آخرین نشست اعضای کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) بود. در این نمودار (تصویر بالا) نظرات اعضای FOMC (که تصمیم‌گیرنده در مورد تغییرات نرخ بهره هستند)، در مورد سطح مناسب نرخ بهره در پایان سال جاری میلادی و سال‌های آتی، منتشر شده است.

همان‌طور که در نمودار بالا مشاهده می‌شود اکثر اعضای FOMC معتقدند نرخ بهره تا پایان سال ۲۰۲۳ باید بالای ۵٪ باقی بماند. جالب اینکه یکی از اعضای FOMC معتقد است نرخ بهره باید تا پایان سال ۲۰۲۵ بالای ۵.۵٪ باقی بماند. با این حال اکثریت اعضا معتقدند تا پایان ۲۰۲۴ نرخ بهره می‌تواند تا ۴٪ کاهش یابد.

انتشار این نمودار و لمس این واقعیت که فدرال رزرو تصمیم ندارد به سادگی از سیاست‌های پولی انقباضی خود عقب‌نشینی کند؛ نظر مثبت بسیاری کارشناسان را در مورد آینده بازار در سال ۲۰۲۳ تغییر داده است.

البته بعضی کارشناسان نظیر مارک یوسکو (Mark Yusko)، مدیرعامل صندوق سرمایه‌گذاری مورگان‌کریک کپیتال (Morgan Creek Capital) معتقدند همبستگی مشاهده شده میان قیمت بیت کوین و تغییرات بازار سهام سنتی و خصوصا شاخص S&P 500، مختص بازارهای خرسی است و در زمان Deleveraging تمام شاخص‌ها با همدیگر همبستگی بالایی پیدا می‌کنند. اما زمانیکه به هاوینگ بعدی بیت کوین نزدیک شویم و شرایط بازار کریپتو برای بول‌ران بعدی آماده شود، این همبستگی گسسته خواهد شد و قیمت بیت کوین و سایر رمزارزها فارغ از شرایط اقتصاد کلان صعودی خواهد شد. باید منتظر ماند و دید تحولات آینده بازار کریپتو این ادعای جالب را تایید می‌کند یا خیر.

  • پیش‌بینی‌ها در مورد تغییرات قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۳ چه می‌گویند؟

اکثر پیش‌بینی‌های تحلیل‌گرانی که بیشتر بر فضای کریپتو تمرکز دارند، مانند باب لوکاس (Bob Loukas) و تحلیل‌گر کوین بیورو (Coin Bureau)، با پیش‌بینی ون‌اک همداستان است که احتمالا قیمت بیت کوین در Q1 سال ۲۰۲۳ (زمستان ۱۴۰۱) به کف می‌رسد و رقم‌هایی مانند ۱۲٬۰۰۰ دلار و ۱۰٬۰۰۰ دلار به عنوان کف بالقوه مطرح می‌شود. همچنین اکثر این تحلیل‌گران معتقدند تا پایان سال ۲۰۲۳ با نزدیک شدن Halving قیمت بیت کوین رشد قابل توجهی خواهد داشت.

  • شرایط اقتصاد کلان در سال ۲۰۲۳ چگونه خواهد بود؟

تمام شواهد نشان می‌دهد که تا پایان سال ۲۰۲۳ مشکل کمبود نقدینگی به طور کامل رفع نخواهد شد و در سال ۲۰۲۳ سیاست‌های پولی انقباضی فدرال رزرو اقتصاد ایالات متحده را وارد دوره رکود خواهد کرد. ایلان ماسک در حضور اخیر خود در پادکست All-In اظهار داشت احتمال می‌دهد اولین نشانه‌های بهبود شرایط اقتصاد کلان در فصل دوم سال ۲۰۲۴ ظاهر شود. این تاریخ کمی بعد از Halving بعدی بیت کوین است که انتظار می‌رود در می ۲۰۲۴ (اردیبهشت ۱۴۰۳) انجام شود.